Kovaçevski: Arritëm rritje historike të pagës minimale dhe pensioneve në 100 ditët e para

68

Kryeministri Dimitar Kovaçevski në fjalimin e tij me rastin e 100 ditëve të para të punës së Qeverisë tha se në 50 ditët e para, përveç arritjeve tjera të rëndësishme, janë bërë edhe dy hapa historikë.

“Në tri javët e para të punës së Qeverisë e realizuam premtimin për ngritjen e pagës minimale në 18.000 denarë. Ne kemi përmirësuar drejtpërdrejt standardin e jetesës së qytetarëve, të punëtorëve. Në një vit jashtëzakonisht të krizës, vit krizash evropiane dhe botërore, ne kemi arritur me efektivitet dhe përkushtim një zgjidhje që nënkupton mbështetjen e qytetarëve dhe rritjen dhe zhvillimin ekonomik. Përmes dialogut, si e vetmja rrugë reale dhe e vetme për gjetjen e zgjidhjeve të qëndrueshme, kjo Qeveri ka bërë një hap kyç në kohën e duhur dhe ka treguar mirëkuptim si për punëtorët ashtu edhe për punëdhënësit. Rreth 160.000 qytetarë tani marrin së paku 18.000 denarë”, tha kryeministri Kovaçevski, duke shtuar se qeveria mbetet e përkushtuar ndaj politikave për rritjen e pagës mesatare dhe për të ndihmuar ekonominë me intensitet të lartë.

Në 100 ditët e para, theksoi kryeministri, Qeveria, përmes punës së përgjegjshme dhe të përkushtuar të të gjithë aktorëve të përfshirë në dialogun ekonomik dhe social, siguroi rritje të vazhdueshme të pensioneve, e me këtë edhe standardit të jetesës dhe cilësisë së jetës së pensionistëve.

“Me futjen e metodologjisë së re nga shtatori e tutje, pensionistët do të kenë mesatarisht 900 denarë më shumë në llogarinë e tyre çdo muaj. Ne kemi dhënë edhe ndihmë direkte financiare, 1000 denarë plus për 3 muaj, gjegjësisht gjithsej 3000 denarë, për gati 330 mijë pensionistë. Me të gjitha aktivitetet e ndërmarra, në vitin 2022, në vit, së bashku me ndihmën direkte financiare, pensionistët mesatarisht do të kenë rreth 12.000 denarë plus në buxhetin e brendshëm.

Tani kemi një metodologji të përhershme dhe të qëndrueshme që nuk do të varet nga vullneti politik i dikujt apo nëse do të ketë zgjedhje. Kemi një zgjidhje cilësore me të cilën pensionistët do të marrin pensione më të larta.

Duke folur në seancën tematike kushtuar 100 ditëve të para të Qeverisë, kryeministri Kovaçevski theksoi se qeveria aktuale është e gatshme të përballet me krizën energjetike dhe me zgjidhje të përgjegjshme dhe gjithëpërfshirëse ofron mbrojtje për qytetarët nga rritja e çmimeve të shkaktuara nga kriza globale energjetike dhe ekonomike kriza e shkaktuar nga lufta në Ukrainë, e cila ndikoi kryesisht në furnizimin me ushqime bazë.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here