Çmenden mediat serbe/ Në një fshat të Kumanovë është zbuluar monumenti i luftëtarëve të UÇK

69

Një “kullë përkujtimore” u zbulua sot në fshatin Sllupçan afër Kumanovës për luftëtarët e UÇK, një organizatë që filloi konflikt të armatosur me autoritetet maqedonase në vitin 2001.

Në krye të kullës 20 metra, ndërtimi i së cilës është paguar 200 mijë euro nga buxheti i Komunës së Likovës, gjendet shqiponja dykrenare shqiptare, dhe afër atij monumenti ka direkë me flamuj shqiptarë dhe një automjet.

Disa media maqedonase kanë raportuar se kulla përkujtimore e luftëtarëve është ndërtuar ilegalisht, pa miratimin e Parlamentit.

Në zbulimin e monumentit morën pjesë zyrtarë partiakë dhe shtetërorë të Bashkimit Demokratik për Integrim (BDI) në pushtet, Ali Ahmeti, parti e cila doli nga ONA pas përfundimit të konfliktit të armatosur dhe nënshkrimit të Marrëveshjes së Ohrit.

Në ballë ishin kryeparlamentari Talat Xhaferi dhe ministrat e qeverisë së Maqedonisë së Veriut, Bujar Osmani, Kreshnik Bekteshi, Fatmir Besimi dhe Artan Grubi.

Zbulimin e lapidarit të luftëtarëve të UÇK-s e ka paralajmëruar kryetari i Komunës së Likovës dhe zyrtari i BDI-së, të cilit i përket fshati Sllucanë, Erkan Arifi, duke thënë se ai është ngritur “për atë që këta dëshmorë dhanë për lirinë tonë, në kujtim të heroizmit të tyre. vepër për jetën”.

Fshati Sllupçane është afër kufirit me Serbinë dhe ishte një nga pikat e nxehta të konfliktit ushtarak në vitin 2001, i cili filloi nga UÇK, e njohur edhe si UÇK-ja e Maqedonisë (Ushtria Çlirimtare e Kosovës), me të cilën ka të njëjtat iniciale në shqiptare.

Konflikti i armatosur në Maqedoninë veriore përfundoi me nënshkrimin e Marrëveshjes Kornizë të Ohrit, e cila u dha shqiptarëve autonomi dhe të drejta më të mëdha në vend.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here