Liturgjia tradicionale e Strugës do të mbahet të shtunën

61

Më 7 maj në Strugë do të mbahet liturgjia strugane (Eordia) me reliket e “Shën Gjergjit Fitimtar”, ikona mrekullibërëse e shenjtorit dhe ikona Krnina e Nënës së Zotit.

Eordia, siç informon motra Efimia, nga manastiri në Rajçiicë, do të paraprihet nga një automjet policor ceremonial, i cili simbolikisht do të shënojë përkujtimin e Shën Gjergjit të Madh, si patron i policisë dhe forcave të sigurisë, të cilat pavarësisht kombësisë së tyre dhe përkatësia fetare, janë gjithmonë këtu për të ruajtur paqen dhe sigurinë.

Midis mjetit dhe litanisë, do të parakalojë një kalorës, i veshur me veshje ushtarake tribune romake, e cila është prej materialesh autentike dhe është një kopje besnike e armaturës origjinale ushtarake të asaj kohe, vepër e një eksperti të famshëm italian të historisë së Perandorisë së lashtë Romake. Kalorësi, i cili do të mbajë në dorë një degë palme si simbol të paqes, do të ketë rolin e një roje të posaçme dhe të lajmëruesit të procesionit. Në krye të Eordia (litia) do të jetë një anëtar i vëllazërisë Bigorski me një klepa, pastaj bartës të kryqeve, kalërimeve, flamujve, psalmeve dhe vëllazëria e Manastirit Bigorski, orkestra e qytetit të Shkupit, ikonat mrekullibërëse. të Shën Gjergjit Fitimtar dhe Shën Mërisë nga manastiret në Rajçiicë dhe Preçiistë, klerikët e Dioqezës Dibër-Kërçovë, Mitropoliti Dibër-Kërçovë z. Timothy dhe peshkopi Antaniski z. Parthenius, dhe së fundi, shenjtërorja më e madhe – reliket e shenjtorit, epitafi i dekoruar shumë, shpjegoi motra Efimia.

Reliket, shtoi ai, do të barten nga katër qytetarë të shquar, dhe do të shoqërohen dhe ruhen nga katër kapitenët e Gardës Sejm të Manastirit Bigorski, të veshur me kostumin bujar tradicional Mijak, me një rrip sejmi në gjoks, i cili përshkruan figura e Shën Gjonit. Pas serdarëve do të jetë Garda e Sejmit, pjesëtarët e së cilës do të jenë gjithashtu të veshur me kostume tradicionale mijake, me brez në gjoks me imazhin e Shën Gjergjit Fitimtar.

Besimtarët dhe të gjithë dashamirët do të lëvizin pas rojes, dhe ata që nuk mund t’i bashkohen Litanisë për shkak të turmës së madhe, do të qëndrojnë në të dy anët e rrugëve dhe së bashku me fëmijët me kostume tradicionale do të përshëndesin reliket me fjalët “Krishti është ringjallur – Ai është ringjallur me të vërtetë”, dhe duke hedhur petale lulesh.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here