“Përgjigje e shpejtë 22”, në Krivolak dhe Stenkovec do mbahet manovra e NATO, marrin pjesë shtatë vende të aleancës

Date:

Në kuadër të stërvitjes së madhe shumëkombëshe të forcave të NATO-s, një pjesë e aktiviteteve gjatë muajit maj do të zhvillohen në Maqedoninë e Veriut, në poligonin Krivolak në jug të vendit si dhe në Stenkovc afër Shkupit.

Shtabi i Përgjithshëm i Ushtrisë së Maqedonisë Veriore konfirmoi se janë bërë përgatitje për “stërvitjen më të madhe të këtij lloji deri më tani”. Zyrtarisht, Maqedonia e Veriut po pret trupa nga shtatë aleatë të NATO-s si pjesë e stërvitjes “Reagimi i Shpejtë 22”.

“Aktivitetet e hapësirës ajrore” do të kryhen duke kryer ulje me parashutë, me aktivitete tokësore në terren me pjesëmarrjen e më shumë se 4000 ushtarëve nga ushtritë e Maqedonisë së Veriut, SHBA-së, Mbretërisë së Bashkuar, Francës, Italisë, Shqipërisë, Greqisë dhe Malit të Zi.

Në një deklaratë të Ministrisë së Mbrojtjes britanike u njoftua në Shkup se 2500 ushtarë britanikë nga 16 ekipe luftarake ajrore do të marrin pjesë në stërvitjen në Maqedoninë e Veriut. Ministri i Mbrojtjes i Britanisë së Madhe, Ben Wallace, njoftoi se Londra përveç Maqedonisë do të dërgojë trupa në stërvitje ushtarake edhe në Poloni, Letoni dhe Finlandë. Sipas vlerësimeve të tij, ky është dislokimi më i madh i ushtrisë britanike jashtë vendit që nga Lufta e Ftohtë.

Siç u publikua këtu, gjeneralkoloneli Ralph Woodis deklaroi se “Mbretëria e Bashkuar jep një kontribut të rëndësishëm në mbrojtjen e Evropës dhe parandalimin e agresionit rus”.

“Ne vazhdojmë të vendosemi në të gjithë Evropën, nga Balltiku në Egje,” tha Woodis.

Më 22 mars, Qeveria e Maqedonisë së Veriut zyrtarizoi miratimin për hyrjen dhe qëndrimin e forcave të armatosura të huaja në territorin e këtij vendi, për shkak të pjesëmarrjes së saj në stërvitjen “Përgjigje e Shpejtë 22”. Më shumë se 850 automjete ushtarake dhe civile, tetë avionë, 24 helikopterë, pesë drone, armë, municione, pajisje dhe mjete materiale dhe teknike do të kalojnë kufirin shtetëror.

Stërvitja “Reagimi i Shpejtë 22” është pjesë e manovrës “Mbrojtja e Evropës 22”, në të cilën marrin pjesë një numër i madh anëtarësh të forcave të armatosura të Aleancës dhe vendeve anëtare të Partneritetit për Paqe, dhe që do të kryhet njëkohësisht në pesë lokacione në Europë.