Osmani: Ballkani Perëndimor është në mënyrë të pashmangshme pjesë e arkitekturës së re të sigurisë evropiane

Date:

Ministri i Punëve të Jashtme Bujar Osmani prezantoi edicionin e dytë të Forumit për Dialog të Prespës, i cili organizohet nga Ministria e Punëve të Jashtme dhe nën patronatin e presidentit Stevo Pendarovski.

Tema kryesore e Forumit për Dialog të Prespës të këtij viti është “Ndërtimi i së ardhmes së Ballkanit Perëndimor në arkitekturën moderne evropiane të sigurisë”, i cili synon të pasqyrojë sfidat aktuale të politikës së jashtme, si dhe kërcënimet bashkëkohore të sigurisë me të cilat përballemi.

Tema është në përputhje me fenomenin e ri të sigurisë, i cili ka tronditur rrënjësisht rendin që siguronte siguri të qëndrueshme dhe stabilitet afatgjatë.

“Ballkani Perëndimor është në mënyrë të pashmangshme pjesë e kësaj arkitekture të re të marrëdhënieve ndërkombëtare, veçanërisht në aspektin e arkitekturës së re të sigurisë evropiane. Kjo është aktualisht tema më e rëndësishme për ne, por edhe një çështje sigurie që është në krye të agjendës së partnerëve tanë në pjesën tjetër të Evropës. Dhe në ndërtimin e së ardhmes së Ballkanit Perëndimor si pjesë e arkitekturës evropiane të sigurisë, vend qendror zë perspektiva evropiane dhe euroatlantike e rajonit”, tha Osmani