Mickoski sot si Gruevski dje: Në BE dhe NATO kur të na pranojnë ashtu siç jemi

72

Sot Maqedonia po zgjohet dhe të gjithë ata që duan t’i japin fund Maqedonisë duke nënshkruar një ose dy ditë nga sot, populli maqedonas dhe qytetarët maqedonas nuk do ta harrojnë këtë. Ne nuk na duhet Europa, nëse duhet të asimilohemi, është mesazhi i kryetarit të VMRO-DPMNE-së Hristijan Mickoski sonte para fillimit të protestës nacionale “Ultimate – Jo faleminderit”.

Unë nuk dua të jem në Europë sepse kam të drejtë të jem maqedonas, që flet gjuhën maqedonase dhe që lufton për Maqedoninë e tij, për identitetin e tij, për kulturën e tij, për historinë e tij dhe për trashëgiminë e tij. Kështu dua të porosis sot, dhe kështu porosisin këta dhjetëra mijëra qytetarë, pas disa javësh nga ai manifestim madhështor i 18 qershorit, tha Mickoski.

Siç tha Mickoski, Qeverisë nuk i intereson mesazhi i Edi Ramës, por i intereson mesazhi i këtyre mijëra njerëzve këtu dhe kjo është “jo” për propozimin e fundit.

Ne do të presim, nëse Europa nuk është e gatshme të na presë ne maqedonasit e qytetëruar, në mënyrë të civilizuar dhe dinjitoze, aty ku e kemi vendin, që është në Evropë, do të presim kur të vijnë njerëz që kuptojnë se çfarë duam ne sot themi. Dhe kjo është Maqedonia para së gjithash, identiteti maqedonas para së gjithash, theksoi lideri i VMRO-DPMNE Mickoski.

Në këtë protestë të madhe kombëtare nuk ka politikë, është vetëm një parti, ajo është Maqedonia, theksoi lideri i VMRO-DPMNE Mickoski dhe shtoi se këtu ka njerëz nga të gjitha partitë politike, por edhe të pavendosur, dhe të cilët kanë bërë shumë rezistencë gjatë ditës dhe natës së kaluar dhe në rrjetet sociale, publikisht, por edhe në shoqërinë e njerëzve me mendje të njëjtë.

Njejtë në vitin 2013 deklaronte edhe ish kryeministri Gruevski.

Ne jemi të gatshëm t’i bashkohemi BE-së dhe NATO-s kur ata të jenë të gatshëm të na pranojnë ashtu siç jemi dhe çfarë jemi, thotë kryeministri Nikolla Gruevski në fjalimin e tij vjetor.

“Ne nuk do të ndalemi, do të punojmë, do të sillemi evropianë dhe jemi dhe do të mbetemi të gatshëm për anëtarësim në BE dhe NATO kur të jenë të gatshëm të na pranojnë ashtu siç jemi dhe çfarë jemi”, deklaronte Gruevski.

Nga ana e jashtme, siç shton Gruevski, Maqedonia kishte shumë sfida në vitin 2013.

“Ne morëm raportin e pestë radhazi pozitiv nga Bashkimi Evropian, i cili na mundësoi të marrim rekomandimin e pestë radhazi për fillimin e negociatave për anëtarësim të plotë. Mirëpo, edhe kësaj radhe Maqedonisë nuk iu dha ajo që meritonte për faktin se Këshilli Evropian nuk mund të sigurojë konsensus nga të gjitha vendet anëtare, arsyeja kryesore për të cilën është kërkesa për ndryshimin e emrit kushtetues të vendit dhe emrit të Gjuha dhe kombi maqedonas, nga një shtet anëtar, i cili e shfrytëzon anëtarësimin dhe nuk e lejon Maqedoninë të anëtarësohet as në NATO, as në BE”, theksonte Gruevski.

“Dhe është më se e qartë se, të paktën për momentin, ata nuk synojnë të bëjnë presion ndaj fqinjit tonë jugor për asnjë çështje tjetër përveç asaj financiare dhe pa një presion të tillë shanset për një zgjidhje janë të vogla”.

Prandaj, siç theksonte Gruevski, Maqedonia do të vazhdojë me të gjitha përpjekjet për të zbatuar reformat e saj të brendshme, të cilat do të rrisin fuqinë dhe besueshmërinë e vendit dhe në të njëjtën kohë do të vazhdojnë me përpjekjet maksimale për të gjetur zgjidhje për kontestin e emrit. Sipas kryeministrit, nuk duhet të ketë “pritje jorealiste apo rënie në depresion kolektiv pas pyetjes se çfarë ka thënë ky apo ai për emrin, gjuhën apo kombin tonë, apo presionet e ndryshme përmes raporteve të ndryshme për Maqedoninë apo sfidat e brendshme politike duhet të na demoralizojë”, theksonte më tej në fjalimin e tij ish kryeministri Gruevski.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here