Gjermania ankohet për mungesë të fuqisë punëtore – Më shumë se gjysma e kompanive, në kërkim – Klan Macedonia

Më shumë se gjysma e kompanive gjermane po përpiqen të plotësojnë vendet e lira të punës për shkak të mungesës së punëtorëve të kualifikuar, sipas deklaratës së Dhomave Gjermane të Tregtisë dhe Industrisë.

Përqindja e kompanive që përballen me vështirësi në punësim është në nivelin më të lartë ndonjëherë, sipas sondazhit me 22 mijë kompani, me 53% prej tyre që raportojnë mungesa.

Aktualisht janë rreth 2 milionë vende të lira pune të paplotësuara. Elasticiteti i tregut të punës nuk do të thotë se kompanitë po ecin mirë, sipas analistëve. Mungesa e stafit, çmimet e larta të energjisë dhe zhvendosja drejt neutralitetit të klimës janë një “përzierje e rrezikshme” që mund t’i shtyjë firmat të zhvendosnin prodhimin jashtë vendit. Mungesa e punëtorëve të kualifikuar nuk është vetëm një barrë për bizneset, por gjithashtu rrezikon suksesin në detyra të rëndësishme për të ardhmen si tranzicioni i energjisë, dixhitalizimi dhe ndërtimi i infrastrukturës.

Punëtorët e kualifikuar po rrallohen gjithnjë e më shumë, duke përfshirë sektorët e prodhimit që janë motori i centralit gjerman eksportues.

Sondazhi zbuloi se 67% e prodhuesve të pajisjeve elektrike nuk ishin në gjendje të plotësonin vendet vakante si dhe 67% e kompanive të inxhinierisë mekanike. Në prodhimin e automjeteve, 65% e kompanive raportuan mungesë të fuqisë punëtore.

SCAN