BE shpall propozime të reja të gjelbra për të rivalizuar Aktin e Reduktimit të Inflacionit të Biden! – Klan Macedonia

Presidentja e Komisionit Europian, Ursula von der Leyen, tha të martën se institucioni i saj po hartonte një ligj të ri që synon industritë e gjelbra të rajonit, duke shpresuar ta bëjë Europën shtëpinë e teknologjisë së pastër dhe inovacionit.

Ne do të paraqesim një Akt të ri Net-Zero Industry … Qëllimi do të jetë fokusimi i investimeve në projekte strategjike përgjatë gjithë zinxhirit të furnizimit. Ne do të shikojmë veçanërisht se si të thjeshtojmë dhe shpejtojmë dhënien e lejeve për vendet e reja të prodhimit të teknologjisë së pastër,” tha ajo në Forumin Ekonomik Botëror në Davos.

Ne duhet të krijojmë një mjedis rregullator që na lejon të rritemi shpejt dhe të krijojmë kushte të favorshme për sektorët thelbësorë për të arritur zero neto. Kjo përfshin erën, pompat e nxehtësisë, diellin, hidrogjenin e pastër, ruajtjen dhe të tjera.”

Njoftimi vjen vetëm disa muaj pasi SHBA-ja lançoi Aktin e vet për Reduktimin e Inflacionit. Legjislacioni gjithëpërfshirës i SHBA, i cili u miratua nga ligjvënësit amerikanë në gusht dhe përfshin një shpenzim rekord prej 369 miliardë dollarësh për politikat e klimës dhe energjisë, ka marrë disa përgjigje të zemëruara midis 27 vendeve të BE-së. Komisioni Europian, krahu ekzekutiv i BE-së, ka thënë më parë se ka “shqetësime serioze” në lidhje me hartimin e stimujve financiarë në paketë.

BE dhe Shtetet e Bashkuara kanë qenë në mosmarrëveshje për disa muaj pas vendimit të Uashingtonit për të dhënë kredi tatimore për qytetarët që blejnë makina elektrike të prodhuara në Amerikën e Veriut. Kjo përbën një kërcënim për investimet në Europë dhe ka bërë që kompanitë europiane të konsiderojnë zhvendosjen e mundshme në shtet.

Departamenti i Thesarit i SHBA-së lëshoi udhëzime në fund të dhjetorit që do të lejonte kompanitë e BE-së të përfitonin nga kredi të caktuara pa pasur nevojë të ndryshonin modelet e tyre të biznesit. Megjithatë, udhëzime të tjera se si do të zbatohet legjislacioni janë ende të pazgjidhura.

Zyrtarët amerikanë, përfshirë presidentin Joe Biden, janë akuzuar për proteksionizëm. Në tetor, Sekretarja e Thesarit e SHBA-së, Janet Yellen pranoi se ndryshimet e mëdha në legjislacion nuk kishin gjasa. Ndërsa diskutimet me SHBA-në vazhdojnë, von der Leyen dëshiron të shkurtojë burokracinë në Evropë dhe të rrisë investimet e gjelbra.

“Ne do të përgatisim një Fond Europian të Sovranitetit si pjesë e rishikimit afatmesëm të buxhetit tonë më vonë këtë vit. Kjo do të sigurojë një zgjidhje strukturore për të rritur burimet e disponueshme për kërkimin në rrjedhën e sipërme, inovacionin dhe projektet strategjike industriale, kyçe për arritjen e zeros neto. Por duke qenë se kjo do të marrë pak kohë, ne do të shikojmë një zgjidhje lidhëse për të ofruar mbështetje të shpejtë dhe të synuar aty ku është më e nevojshme,” tha von der Leyen në Davos.

/ SCAN