Kaos në portin e Sudanit, njerëzit braktisin vendin – Klan Macedonia

Thellohet kriza humanitare në vend, luftimet hyjnë në javën e tretë

Porti i Sudanit është shpresa e fundit për mijëra njerëz që po mundohen t’i shpëtojnë luftimeve të përgjakshme në Sudan. Mes krizës së rëndë humanitare, anijet në port janë tejmbushur nga njerëz që kërkojnë të largohen një orë e më parë.

“Kam punuar në Sudan 13 vitet e fundit dhe për shkak të situatës së paqes dhe sigurisë u detyrova të lija gjithçka, shtëpinë, makinën, pra të gjitha kursimet e jetës.”

Në Khartum, sulmet ajrore kanë vijuar pavarësisht armëpushimit duke thelluar më tej krizën humanitare.

“Flemë në dysheme, nuk ka ujë, energji elektrike, por as ushqim, të gjitha dyqanet janë të mbyllura, dhe ato që janë të hapura shesin produkte me çmime të shtrenjta.”

Forcat rivale ushtarake kanë akuzuar njëra-tjetrën për shkelje të marrëveshjes e cila u arrit  pas përpjekjeve intensive diplomatike të disa vendeve të huaja.

Aktualisht , të paktën 528 njerëz janë vrarë dhe 4,600 janë plagosur  nga lufta e gjatë për pushtet midis ushtrisë sudaneze dhe Forcave paraushtarake të Mbështetjes së Shpejtë.

Klan News