Gjoba deri në 300 CHF për këdo që lë mbeturina në vende publike – Klan Macedonia

Këtë javë, parlamenti federal i Zvicrës votoi në favor të gjobitjes së atyre që hedhin mbeturina ose lënë mbeturina shtëpiake në rrugët publike ose vendkalimet, diçka që ndonjëherë shihet në qytetet e Zvicrës.

Me 136 vota pro, 50 kundër, parlamenti i Zvicrës do të dëshironte të vendoste gjoba deri në 300 CHF për këdo që lë mbeturina në vende publike. Gjobat përfshihen në një paketë ligjesh që synojnë zhvillimin e ekonomisë rrethore në Zvicër, raportoi RTS, përcjell albinfo.ch.

Përveç sanksioneve kundër hedhjes së mbeturinave, projekti përfshin kërkesa që disa produkte të kenë një jetë minimale pune, të jenë më të riparueshme dhe të prodhohen në një mënyrë të respektueshme për mjedisin, për shembull duke përdorur materiale të ricikluara. Një kërkesë etiketimi për të treguar riparueshmërinë e produkteve u pranua me një shumicë të ngushtë – 96 vota kundrejt 90 me 2 abstenime.

Ligjet e propozuara gjetën mbështetje midis anëtarëve të Partisë Socialiste dhe të Gjelbër. Partia Popullore Zvicerane, së bashku me Këshillin Federal, ishin kundër lëvizjes. Një argument kyç kundër pjesës më të madhe të planit ishin kostot e shtuara të përputhshmërisë, veçanërisht në sektorin e ndërtimit, përcjell tutje albinfo.ch.

Në përgjithësi, paketa e ndryshimeve u pranua me 133 vota kundër dhe 42 kundër. Anëtarët e Partisë Popullore Zvicerane votuan kundër propozimit ose abstenuan.

Këshilli i Shteteve, dhoma e lartë e Zvicrës, tani duhet të votojë mbi propozimin.