Gruri ukrainas rindez polemika – 12 shtete anëtare ngrenë ‘shqetësime serioze’ në lidhje me marrëveshjen e BE-së – Klan Macedonia

Një grup prej 12 vendeve të Bashkimit Evropian, duke përfshirë Gjermaninë dhe Francën, kanë ngritur “shqetësime serioze” në lidhje me një marrëveshje të fundit mbi tranzitin e grurit të Ukrainës pa tarifa, duke rindezur një polemikë politike që Brukseli kishte shpresuar se ishte nën kontroll.

Marrëveshja u arrit muajin e kaluar pasi Polonia, Hungaria, Sllovakia, Rumania dhe Bullgaria ishin ankuar për një fluks të drithërave ukrainas që nxisin konkurrencën e pandershme dhe çmimet depresive për fermerët vendas.

Bisedimet me Komisionin Evropian çuan në një marrëveshje të përkohshme, sipas së cilës katër ushqime ukrainase, gruri, misri, farat e rapit dhe farat e lulediellit, lejohen të kalojnë tranzit nëpër pesë vendet e Lindjes, por pa u ruajtur në territorin e tyre ose pa u blerë për konsum të brendshëm.

Kjo zgjidhje tani po sfidohet nga një grup më i madh shtetesh anëtare, të cilët besojnë se marrëveshja është në kundërshtim me rregullat tregtare të bllokut, i mungon transparenca dhe kërkon konsultime të mëtejshme. Qeveritë kërkojnë gjithashtu ndikimin e mundshëm që marrëveshja mund të ketë në tregjet përtej Lindjes.

“Ne jemi në favor të gjetjes së zgjidhjeve evropiane për të marrë parasysh vështirësitë që hasin disa shtete anëtare. Megjithatë, integriteti i tregut të brendshëm nuk mund të jetë një variabël rregullimi,” shkruan 12 vendet në një letër të përbashkët drejtuar Komisionit Evropian.

“Masat e miratuara më 2 maj nga Komisioni pa u konsultuar me shtetet anëtare, në lidhje me kufizimin selektiv të importeve nga Ukraina, ngrenë shqetësime serioze sepse ato çojnë në trajtim të diferencuar brenda vetë tregut të brendshëm”, vijon letra.

“Masat gjithashtu ngrenë pyetje në lidhje me trajtimin e ardhshëm të rasteve të një natyre ose shkalle të krahasueshme që mund të ngrihen nga një ose më shumë shtete anëtare.”

Letra është nënshkruar nga ministrat e bujqësisë të Austrisë, Belgjikës, Kroacisë, Danimarkës, Estonisë, Francës, Gjermanisë, Greqisë, Irlandës, Luksemburgut, Holandës dhe Sllovenisë dhe mban datën 10 maj.

Franca udhëhoqi nismën kolektive.

“Së paku, nevojitet sqarim se si këto propozime dhe masa lidhen me rregullat dhe funksionimin e tregut të brendshëm dhe politikën tregtare të Bashkimit, veçanërisht në lidhje me detyrimet e BE-së ndaj Ukrainës që rrjedhin nga Marrëveshja e Asociimit. letra vazhdon.

“Kjo mungesë transparence është kritike.”

Duke reaguar ndaj mocionit të përbashkët, një zëdhënës i Komisionit Evropian konfirmoi se ekzekutivi kishte marrë letrën dhe kishte planifikuar të përgjigjej “në kohën e duhur”.

“Ne ndjemë se kishte argumente shumë të qarta për të vepruar në mënyrë që të ofronim mbështetje për fermerët që u prekën nga kjo pengesë,” tha zëdhënësi, duke mbrojtur marrëveshjen e përkohshme.

“Është e rëndësishme për ne që fluksi i produkteve bujqësore nga Ukraina të vazhdojë. Është shumë e rëndësishme për ne të sigurojmë që Ukraina mund të vazhdojë të eksportojë drithërat e saj.”

Në çështjen e transparencës, zëdhënësi tha se të 27 vendet anëtare ishin informuar për marrëveshjen e grurit përpara miratimit të saj zyrtar.

SCAN