Qiratë zvicerane mund të rriten më shumë se 15% deri në vitin 2026 – Klan Macedonia

Për më tepër, normat më të larta të hipotekës kërkojnë kohë për të arritur në normën e referencës së qirasë.

Qiraja e shtëpisë mund të rritet me 15% në Zvicër deri në vitin 2026, sipas Martin Tschirren, kreu i Zyrës federale të strehimit të Zvicrës, raportoi RTS këtë javë, përcjell albinfo.ch.

Tschirren mendon se norma e referencës së qirasë mund të rritet përsëri gjatë një ose dy viti në vijim – norma e referencës së qirasë është një shifër e llogaritur zyrtarisht që pasqyron normat mesatare të hipotekës. Përdoret për të vendosur nivelet e qirasë në shumë kontrata qiraje në Zvicër. Ai rishikohet çdo tremujor dhe norma e fundit u shpall në 1 shtator 2023, kur mbeti e pandryshuar në 1.5%.

Nëse norma e referencës së qirasë rritet me 0.25 pikë përqindjeje, ajo e rrit qiranë me 3%, tha Tschirren, dhe një pjesë e rritjes së fundit ende nuk ka funksionuar në sistemin e saj. Sipas drejtorit, 40% e ndikimit eventual të rritjes së fundit të normës së referencës së qirasë ende nuk është ndier.

Për më tepër, normat më të larta të hipotekës kërkojnë kohë për të arritur në normën e referencës së qirasë. Ndryshimet në normat e hipotekave godasin menjëherë ato me kredi me normë të ndryshueshme. Ato që kanë marrëveshje me normë fikse nuk preken derisa hipotekat e tyre me normë fikse të skadojnë dhe ato duhet të rifinancohen, kështu që vonesa kohore mund të jetë e rëndësishme, përcjell tutje albinfo.ch.

Norma e referencës së qirasë u lançua në vitin 2008. Që atëherë ajo ra në nivelin më të ulët prej 1.25% përpara se të rritej në qershor 2023 në 1.5%. Sipas disa ekspertëve, ai mund të rritet përsëri në 1.75% dhe më pas në 2.0% gjatë 2024.

Në krye të një norme referimi në rritje të qirasë, qiramarrësit e ardhshëm do të duhet të marrin parasysh efektet e rënies së ndërtimit të shtëpive përballë kërkesës në rritje. Popullsia e Zvicrës vazhdon të rritet dhe viti 2023 mund të jetë një vit rekord për të ardhurit e rinj.

Përveç kësaj, ndërtimi i shtëpive të reja është ngadalësuar nga rritja e kostove të financimit dhe rritja e kostove materiale dhe të punës.