Gjykata amerikane vendos kundër rregullores së Biden për fëmijët e emigrantëve! – Klan Macedonia

Një gjykatës amerikan të mërkurën vendosi kundër një programi që ofron lehtësim deportimi dhe leje pune për emigrantët e sjellë ilegalisht në vend si fëmijët, të njohur si “Ëndërrimtarët”, pavarësisht një përpjekjeje të administratës së Presidentit Joe Biden për të forcuar qëndrimin e programit me një rregullore të re.

Vendimi i gjyqtarit të Gjykatës së Qarkut të SHBA me qendër në Teksas, Andrew Hanen, paraqet një pengesë të re për programin, të quajtur Veprimi i Shtyrë për Ardhjet e Fëmijërisë (DACA), dhe 579,000 të regjistruarit dhe emigrantët e tjerë që mund të kishin shpresuar të miratoheshin.

Hanen, një gjykatës i emëruar nga republikanët, zbuloi se një rregullore e lëshuar vitin e kaluar nga administrata e Biden nuk korrigjonte mangësitë ligjore që e shtynë atë ta konsideronte DACA të paligjshme në vitin 2021 dhe të bllokonte çdo zgjerim të programit, i cili ka qenë në fuqi për më shumë se një dekadë.

Departamenti Amerikan i Sigurisë Kombëtare mund të vazhdojë të rinovojë statusin e atyre që janë regjistruar në DACA përpara vendimit të Hanen në 2021, tha ai. Shumë përftues të DACA-s flasin anglisht dhe kanë punë, shtëpi dhe familje në Shtetet e Bashkuara.

Hanen shkroi se urdhri nuk kërkon që autoritetet e emigracionit të SHBA “të ndërmarrin ndonjë veprim imigrimi, dëbimi ose kriminal kundër çdo marrësi të DACA-s, aplikantit ose çdo individi tjetër që përndryshe nuk do të merrej“. Vendimi, i cili erdhi si përgjigje ndaj një padie të ngritur nga Teksasi dhe shtetet e tjera, pritet të apelohet.

Thomas Saenz, president i Fondit për Mbrojtjen Ligjore dhe Arsimore meksikano-amerikane (MALDEF), i cili përfaqëson marrësit e DACA-s që përkrahin administratën e Biden në proces gjyqësor, e quajti vendimin e Hanen “me shumë të meta”.

Biden, një demokrat që kërkon rizgjedhjen në vitin 2024, e ka bërë prioritet mbrojtjen e DACA-s, e cila u krijua në vitin 2012 nën ish-presidentin Barack Obama, kur Biden ishte nënpresident. Teksasi dhe tetë shtete të tjera me prokurorë të përgjithshëm republikanë argumentuan se programi shkel ligjin rregullator federal dhe i ngarkon ata me kostot e arsimit, kujdesit shëndetësor dhe të zbatimit të ligjit.

Në tetor 2022, Gjykata e 5-të e Apelit e Qarkut të SHBA me prirje konservatore konfirmoi vendimin e Hanen kundër DACA-s, por ia ktheu çështjen atij për rishqyrtim në dritën e rregullores së Biden që zyrtarizon programin.

Ish-presidenti Donald Trump, një republikan që kërkon rizgjedhjen në vitin 2024, kërkoi t’i jepte fund DACA-s, por u kundërshtua nga Gjykata e Lartë e SHBA, e cila zbuloi se përpjekja e Trump për t’u larguar nuk ishte në përputhje me ligjet rregullatore.

Rreth 81% e të regjistruarve në DACA janë nga Meksika, e ndjekur nga El Salvador, Guatemala dhe Hondurasi, sipas të dhënave të Shërbimeve të Shtetësisë dhe Imigrimit të SHBA. Rreth 164,000 jetojnë në Kaliforni, e cila mbështet përpjekjet ligjore për të mbrojtur programin DACA, ndërsa Teksasi është shtëpia e 95,000.

SCAN