Bekteshi: Nga java e ardhshme do të ketë ngrirje dhe monitorim të vazhdueshëm të çmimeve

Nga ministria e Ekonomisë, ministri Kreshnik Bekteshi njoftoi se është marrë vendimi për ndalimin e shitjeve promocionale për shkak se disa rrjete supermarketesh shfrytëzojnë mundësitë të mashtrojnë me fushtatat e caktuara në lidhje me shitjet promocionale.

Ministri Bekteshi gjithashtu njoftoi se nga java e ardhshme do të realizohet edhe ngrirja e çmimeve në industrinë ushqimore. Në takimin e djeshëm me përfaqësues të tetë zinxhirëve të tregjeve, Bekteshi theksoi se më shumë se 50 produkteve ushqimore bazë, prej të cilave 90 për qind tatohen me TVSH 5 përqind, do të ulen me rreth 10 për qind nga dita e mërkurë.

Në emisionin e mbrëmjes “Win Win” të mbrëmjes së kaluar Bekteshi sqaroi se ulja për 10 për qind e produkteve nuk do të bazohet në çmimet e shtatorit, por në çmimet e muajve të kaluar kur ishin në fuqi disa nga masat që vendosi qeveria.

Gjatë kësaj jave ministri i Ekonomisë Kreshnik Bekteshi njoftoi se deri më 30 nëntor, do të ndalohen shitjet promocionale të disa produkteve ushqimore dhe fushatat e prezantuara nga supermarketet. Vendim sipas tij që vjen për shkak të mashtrimit me anë të reduktimit dhe disa fushatave të bëra nga shumë rrjete supermarketesh që e kanë shfrytëzuar në lidhje me çmimet promocionale.

“Ministria e Ekonomisë ka dorëzuar në Qeveri një propozim-vendim me të cilin do të ndalohet ofrimi i shitjeve promocionale dhe promocionale nga të gjitha rrjetet tregtare në vendin tonë deri më 30 nëntor. Ky mund të duket si një vendim i çuditshëm duke pasur parasysh se do të ulim disa ulje çmimesh për qytetarët, por nuk është ashtu. Ne do të dimë çmimin e saktë të një produkti të caktuar, sa do të jetë ai dhe jo ta llogarisim atë në baza ditore apo javore me ato çmime dhe të mashtrojmë konsumatorët”, tha Bekteshi pas takimit të mbajtur me drejtorin e Inspektoratit Shtetëror të Tregut dhe drejtuesit e drejtorive rajonale të Inspektoratit.

Gjithashtu Bekteshi njoftoi se do të realizohet edhe masa për ngrirjen e çmimeve në industrinë ushqimore nga java e ardhshme, vendim për të cilin e bëri të ditur se do ta përcjelli në qeveri, i cili do të duhet të miratohet në seancën e ardhshme ditën e martë dhe do të duhet të hyj në fuqi ditën e mërkurë ose të enjten.

Si dhe në takimin e djeshëm me përfaqësues të tetë zinxhirëve të tregjeve, Bekteshi theksoi se më shumë se 50 produkteve ushqimore bazë, prej të cilave 90 për qind tatohen me TVSH 5 përqind, do të ulen me rreth 10 për qind nga dita e mërkurë.

“Ne patëm një debat shumë konstruktiv dhe ramë dakord reciprokisht se ka vend për uljen e çmimeve. Këtë e kanë pranuar si ndërmarrje shoqërore përgjegjëse edhe rrjetet e supermarketeve, që do të thotë se vendimi i ministrisë së Ekonomisë do të miratohet në seancën e qeverisë të martën dhe do të zbatohet në pjesën e uljes së çmimeve të produkteve ushqimore në të gjitha rrjetet e supermarketeve. Aktualisht Ministria e Ekonomisë është duke punuar në masa shtesë për distributorët dhe prodhuesit e produkteve ushqimore, të cilat ndoshta nesër do të thirren në mbledhje në Ministri. Me këtë, konsumatorët nuk do të ndihen të mashtruar dhe kostot e tyre nuk do të rriten më tej”, ka thënë Bekteshi.

Bekteshi bëri të ditur se ministria e Ekonimisë gjithashtu javën e ardhshme do të realizojë ndryshimin e Ligjit për Inspektoratin Shtetëror të Tregut.

“Deri në fund të javës së ardhshme do të kemi zgjidhjen e re ligjore për praktikat e padrejta tregtare, e cila do të heqë mbi 20 për qind të detyrimeve të caktuara në zinxhirin e tregtisë, duke filluar nga prodhimi, deri në shitje me pakicë, gjë që do të ndikojë më tej në uljen e çmimeve. Zgjidhja ligjore do të përcaktojë mënyrën se si duhet të bëhet kontrata mes rrjetit të supermarketeve dhe furnitorëve të tyre ose nga ana tjetër zinxhirit të supermarketeve dhe prodhuesve nga shteti”, tha Bekteshi.

Gjithashtu ministri bëri të ditur se në baza javore do të monitorizorohen të gjitha lëvizjet e çmimeve, veçanërisht në industrinë ushqimore. Ai theksoi se të gjithë të përfshirët në zinxhirin tregtar, do të jenë të detyruar të prodhojnë dhe të furnizojnë së paku 70 për qind të sasive që kanë furnizuar apo prodhuar muajin e kaluar.

“Nëse në sektorët e tjerë vihet re se ka një devijim të madh të çmimeve, sepse këtu nuk ofrohen pije alkoolike dhe joalkoolike dhe produkte higjenike, nëse do të ketë rritje të çmimeve për to, si për ushqimet, atëherë do të veprojmë edhe këtu. Disa kompani mund të vendosin të ulin prodhimin ose jo ofertën sipas kërkesave dhe nevojave të shitjes me pakicë. Do të jetë një detyrim shtesë dhe në krye të kësaj do të zgjerohet fushëveprimi dhe kompetencat e Inspektoratit Shtetëror të Tregut”, ka thënë Bekteshi.

Gjithashtu Bekteshi shprehu zhgënjim me me punën e Komisionit Shtetëror të Konkurrencës, për shkak të mosreagimit të tij ndaj rritjes marramendëse të çmimeve dhe mosrealizimit të asnjë hulumtimi të tregut. /indeks.mk