Klubet më të mëdha të Evropës dalin kundër FIFA-s

Klubet më të mëdha të Evropës kanë refuzuar një propozim nga FIFA për të nisur një Kupë të re Botërore për Klube në verën e vitit 2025, si një goditje e madhe për organin qeverisës botëror.

Sportsmail ka mësuar se FIFA ka kërkuar miratimin për të organizuar një garë me 32 ekipe në Shtetet e Bashkuara gjatë negociatave që janë zhvilluar në Katar gjatë javëve të fundit, por klubet po refuzojnë të miratojnë propozimet.

FIFA kishte shpresuar të arrinte marrëveshjen në një takim të Shoqatës së Klubeve Evropiane, e cila përfaqëson interesat e 220 klubeve kryesore evropiane, në Doha të premten e kaluar, por presidenti Gianni Infantino u tërhoq në minutën e fundit kur u bë e qartë projekti i tij nuk do të nënshkruhej.

Gianni Infantino dëshiron të zgjerojë Kupën e Botës për Klube, por propozimi ka rënë

Në atë që u interpretua si një akt hakmarrjeje, FIFA më pas refuzoi të nënshkruajë një Memorandum Mirëkuptimi (MoU) me ECA, pavarësisht faktit se marrëveshja aktuale skadon më 31 dhjetor.

Memorandumi i Mirëkuptimit është një marrëveshje ndërmjet FIFA-s dhe klubeve që mbulon kalendarin e ndeshjeve ndërkombëtare, datat e lirimit të lojtarëve dhe kompensimin e paguar për klubet.

Nëse një marrëveshje e re nuk nënshkruhet në klubet e përkohshme, teorikisht mund të refuzojnë të lirojnë lojtarët për të luajtur për vendet e tyre gjatë pushimit të ardhshëm ndërkombëtar në mars.

FIFA-s po i mbaron koha nëse duan që klubet më të mëdha të botës të bien dakord

FIFA ka kërkuar të rifillojë Kupën e Botës për Klube për disa vite dhe një garë me 24 ekipe ishte planifikuar të zhvillohej në Kinë vitin e kaluar, vetëm që ajo të anulohej për shkak të pandemisë.

UEFA është kundër një koncepti që ata e shohin si një kërcënim për primatin e Ligës së Kampionëve, megjithëse klubet mund të binden nëse është mjaftueshëm fitimprurës mes thashethemeve se FIFA ofron 200 milionë euro.

Megjithatë, ECA dëshiron që kalendari ndërkombëtar të miratohet përpara se të angazhohen klubet në ndonjë garë tjetër, por bisedimet intensive në Katar kanë dështuar të prodhojnë një përparim.

FIFA-s po i mbaron koha nëse duan të nisin Kupën e Botës për Klube në vitin 2025, pasi ende nuk kanë rënë dakord për një format, një mekanizëm kualifikimi apo edhe për të filluar diskutimet me transmetuesit dhe partnerët tregtarë.

Një turne i vitit 2025 në Shtetet e Bashkuara është opsioni i preferuar i FIFA-s pasi mund të dyfishohet edhe si një ngjarje testuese për Kampionatit Botëror të vitit të ardhshëm (2026), e cila do të zhvillohet në ShBA, Kanada dhe Meksikë.

FIFA dëshiron të mbajë një Kupë Botërore të Klubeve të zgjeruar çdo katër vjet në vend të ngjarjes ekzistuese vjetore, e cila tërheq pak interes jashtë Amerikës së Jugut. /Telegrafi/