Dështon vendosja e çmimit kufi për gazin natyror

Belgjika, Greqia, Italia dhe Polonia pretenduan se kufiri i çmimit prej 275 Euro është i lartë dhe kërkuan që ai të mbetet 220 Euro

Ministrat e Energjisë së Bashkimit Evropian dështuan të arrinin një marrëveshje për vendosjen e një çmimi kufi për gazin natyror që synonte të lehtësonte krizën energjetike.

Duke iu përgjigjur kërkesave të përsëritura nga disa vende, Komisioni Evropian propozoi një kufizim të çmimit të gazit muajin e kaluar si reagimi më i fundit i BE-së ndaj trazirave ekonomike të shkaktuara nga ndërprerja e dërgesave të gazit natyror nga Rusia në Evropë këtë vit.

Por me vendet ende të ndara mbi detajet e kufirit, takimi i fundit nuk dha një vendim përfundimtar – duke i lënë ministrat e energjisë të BE-së të përpiqen përsëri për një marrëveshje në një takim tjetër më 19 dhjetor. “Ne kemi bërë përparim, por nuk kemi mbaruar ende. Jo të gjitha pyetjet mund të marrin përgjigje,” tha ministri gjerman i ekonomisë Robert Habeck pas takimit, i cili kaloi orë të tëra me ministrat ndërsa kërkonin një kompromis.

Gjermania, Austria dhe Holanda kanë paralajmëruar kundër një kufiri të çmimit të gazit, të cilit i druhen se mund të devijojë ngarkesat e nevojshme të gazit nga Evropa dhe të prishë funksionimin e tregjeve të energjisë. Shtete të tjera, duke përfshirë Greqinë, Belgjikën, Italinë dhe Poloninë, kanë kërkuar një kufi, që sipas tyre do të mbronte ekonomitë e tyre nga çmimet e larta të energjisë.

Republika Çeke e cila mban presidencën e radhës të BE-së hartoi një propozim të ri, i cili do të nxiste kufirin nëse çmimet tejkalojnë 200 euro për megavat orë gjatë tre ditëve në kontratën e muajit të parë në qendrën e gazit të Transferimit të Titullit Holandez.

Çmimi i kontratës do të duhet gjithashtu të jetë 35 euro më i lartë se një çmim referencë bazuar në vlerësimet ekzistuese të çmimit të gazit natyror të lëngshëm . Propozimi i fundit është më i ulët se kufiri i çmimit prej 275 Euro/MWh i propozuar nga Komisioni Evropian, por disa vende e cilësuan ende shumë i lartë.

Franca mund të jetë vendimtare në negociatat përfundimtare. Fillimisht mbështeti një kufi çmimi, por javën e kaluar shprehu shqetësim për ndikimin e tij të mundshëm në tregjet financiare. Javën e kaluar Banka Qendrore Evropiane paralajmëroi se kufiri i propozuar i çmimeve të BE-së mund të rrezikojë stabilitetin financiar.

Klan News