Propaganda e Vuçiqit për Kosovën, që mund ta varfërojë skajshëm Serbinë

Kriza e fundit në veri të Kosovës ishte një sinjal për presidentin serb Aleksandar Vuçiq për të ngritur edhe një herë gjendjen e gatishmërisë luftarake.

Gatishmëria e plotë e ushtarëve, por edhe e policisë, të cilët ende janë të vendosur përgjatë zonës së sigurisë tokësore rreth Kosovës për arsye të panjohura, do t’i sjellë miliona shpenzime Serbisë.

Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, tha të dielën në një konferencë për media se ka lëshuar urdhrat më të rëndësishëm në lidhje me krizën aktuale në veri të Kosovës.

“Ne morëm masat e duhura për të mbrojtur atdheun tonë, për këtë arsye unë dhashë urdhrat më të rëndësishëm dhe Këshilli i Sigurisë Kombëtare i pranoi dhe më duhet të them se jam shumë krenar për ushtarët dhe policët tanë dhe para se të marrin ndonjë urdhër, përveç alarmit duke ngritur gatishmërinë luftarake, për të përdorur çdo gjë, ne do të përpiqemi një milion herë më parë për të ruajtur paqen dhe sigurinë e qytetarëve tanë”, tha Vuçiq për RTS.

Pas kësaj, ushtria transferoi një pjesë të kapaciteteve dhe forcave të saj në zonën rreth Rashkës dhe Kurshumlisë, por deri më tani nuk ka të dhëna zyrtare se çfarë hapash konkret ka ndërmarrë shteti.

Duke pasur parasysh se policia ka rritur edhe gatishmërinë luftarake, për të cilën ka folur edhe ministri i policisë Bratislav Gashiq, vlerësimet e përafërta janë se gjendja e gatishmërisë së shtuar luftarake i krijon shtetit shpenzime miliona.

Bashkëbiseduesit e Nova-s sqarojnë se është e panevojshme rritja e gatishmërisë luftarake, e cila synon vetëm krijimin e imazhit mediatik, ndërsa paratë shpenzohen për karburant, ushqim në kazerma, mëditje, higjienë…

Analisti ushtarak Aleksandar Radiq thekson se është praktikisht e pamundur të përcaktohet saktësisht se sa ndanë shteti për gatishmërinë luftarake sepse publiku nuk i ka në dispozicion të gjitha të dhënat operative.

Konkretisht, cilat njësi dhe në çfarë mase janë përkthyer në një masë të gatishmërisë luftarake është sigurisht një nga sekretet e ruajtura më mirë në këtë vend. Sigurisht, nëse kjo masë ka kuptim. Gjithsesi, është pothuajse e pamundur të vlerësohet se sa po ndan vendi aktualisht për gjendjen e rritjes së gatishmërisë luftarake, sepse nuk kemi asnjë informacion. Në bazë të disa regjistrimeve mund të konstatojmë se cilat automjete janë duke u përdorur apo diçka e tillë”, thotë ai.

Pavarësisht mungesës së të dhënave, Radiq thekson se ka kosto – transferimi i forcave, dita që paguhen, por edhe të gjitha aktivitetet tjera.

“Kosto të tilla justifikohen nëse kanë një qëllim të caktuar, por në vendin tonë kalimi i një pjese të reparteve në gjendje gatishmërie luftarake është kthyer në një spektakël loje politike. Pas stërvitjeve ushtarake, recensioneve, paradave, tashmë diçka që është një aktivitet thelbësor ushtarak është kthyer në një paradë për mediat. Këtu bëhet gjithçka për kamerat dhe tashmë ritualisht ndodh që ushtria të zbresë në Rashkë, ku duhet të fotografohet ministri i Mbrojtjes. Prandaj, pyetja logjike është nëse çdo dinar i investuar për qëllime të tilla është i vlefshëm”, shpjegon Radiq.