20-vjeçari konfirmohet si njeriu më i shkurtër në botë

Afshin Esmaeil Ghaderzadeh është njeriu më i shkurtër në botë që jeton, me përmasa 65,24 cm. Ai është pothuajse 7 cm më i shkurtër se mbajtësi i mëparshëm i rekordeve, 36-vjeçari Edëard “Niño” Hernandez nga Kolumbia.

Afshin është njeriu i katërt më i shkurtër i verifikuar ndonjëherë nga Rekordet Botërore Guinness. Ai u dërgua në zyrën në Dubai, ku matjet u morën tre herë gjatë 24 orëve, duke rezultuar në lartësinë e saktë rekord.

Afshin u zbulua në një fshat të largët që ndodhet në Qarkun Bukan, Provinca e Azerbajxhanit Perëndimor, Iran. Ai mund të flasë kurdisht ashtu edhe persisht, duke përdorur dialektin farsi. Ai lindi me një peshë trupore prej 700 g dhe tani është rritur në pothuajse 6.5 kg.

Jeta e Afshinit në Iranin verior nuk ka qenë e lehtë. Në pamundësi për të ndjekur shkollën për shkak të madhësisë së tij, ai është i kënaqur që kohët e fundit ka mësuar të shkruajë emrin e tij.

Shtëpia në të cilën jeton Afshin është modeste dhe megjithëse familja e tij punon shumë, ndonjëherë ata luftojnë për të siguruar mjaftueshëm shpenzimet e tij të jetesës, mjekimin dhe trajtimin.

Shtati i shkurtër i Afshinit e bën atë të paaftë të ndjekë hapat e të atit si punëtor ndërtimi. Edhe në fakt, në fshatin e tij nuk ka punë për Afshinin.