Shefi i mbrojtjes së Letonisë për sulmin në veri: Qëllimi ishte t’i zvogëlojnë aktivitetet e paqeruajtësve tanë

Shefi i Mbrojtjes së Letonisë, gjeneral-lejtënant Leonids Kalnins, ka folur në lidhje me incidentin ku u sulmuan paqeruajtësit letonezë në veri të Kosovës, duke thënë se qëllimi i tyre ishte t’i zvogëlojnë aktivitetet e paqeruajtësve.

Kalnins ka treguar se situata në Kosovë është përshkallëzuar që nga tetori për ndryshimin e targave të automjeteve dhe zgjedhjet komunale vetëm sa kanë shtuar tensionet në shoqërinë kosovare.

Pavarësisht nga incidenti i të shtënave, Kalnins nuk beson se niveli i kërcënimeve ndaj paqeruajtësve letonë është rritur ndjeshëm, transmeton Klankosova.tv.

“Sidoqoftë, ky është një mision paqeruajtës, ka dy palë konfliktuale dhe incidente të tilla mund të priten edhe në të ardhmen”, tha Kalnins, në një intervistë për “Baltic Times”.

Ai shtoi se pavarësisht incidentit, ushtarët letonë do të vazhdojnë misionin e tyre, duke përfshirë patrullimin.

“Qëllimi ynë është të kryejmë detyrat tona në tërësi së bashku me aleatët tanë. Një incident i tillë nuk mund të na frikësojë të kuptojmë se ku do të ndalonim papritmas përmbushjen e misionit tonë. Mendoj se qëllimi i gjuajtësve ishte të zvogëlonte aktivitetet tona midis dy palëve në konflikt. Detyra e Forcës Ndërkombëtare të Sigurisë (KFOR) është të zbusë tensionin. Me shumë mundësi, një nga objektivat e këtij provokimi ishte heqja e blloqeve të rrugëve, në mënyrë që njerëzit të lëviznin më lirshëm”, shpjegoi shefi i mbrojtjes letoneze.

Më 25 dhjetor, ushtarët e kontingjentit letonë të KFOR-it të udhëhequr nga NATO në Kosovë u sulmuan gjatë patrullimit. Pas kthimit të tyre në bazë, u konstatua se asnjë nga dy makinat e patrullës nuk ishte dëmtuar.