Osmani: Zgjedhjet nuk janë në interes të qytetarëve, duhen debate publike për ndryshimet kushtetuese

Zgjedhjet e parakohshme për miratimin e ndryshimeve kushtetuese nuk janë zgjidhje. Zgjedhjet do të jenë në prill-maj 2024 dhe viti që vjen është vit në të cilin duhet të zgjidhen çështje të rëndësishme për të pasur zgjedhje normale, është i vendosur ministri i Jashtëm Bujar Osmani.

Në një intervistë për “Sloboden Pechat” që do të publikohet në numrin e festave të gazetës, i pyetur nëse ka ende mundësi që qeveria të pranojë zgjedhje të parakohshme në këmbim të ndryshimeve kushtetuese, Osmani thotë se është vërtetë e padrejtë ndaj qytetarëve që një çështje e rëndësishme për shtetin të vendoset në marrëdhënie transaksioni me zgjedhje.

– Së pari, nuk është e drejtë t’u thuash, do të frenoj të ardhmen tuaj nëse nuk më jepni pushtet. Pra le të gjykojnë qytetarët. Ose të themi në mënyrë metaforike “ne i bëjmë fëmijët tuaj të kërkojnë të ardhmen jashtë, që ju të mos mund të planifikoni të ardhmen tuaj këtu, sepse ne mendojmë se ne duhet të jemi në pushtet”. Mendoj se askush nuk do të guxonte t’u thoshte kështu qytetarëve dhe duket se thelbi i kërkesës për zgjedhje është kjo, thotë Osmani.

Sipas tij, “fatmirësisht” kundërshtarët e ndryshimeve kushtetuese deklarojnë se ato nuk janë kontestuese dhe nuk mund të kenë ndikim negativ tek qytetarët dhe shteti, ndaj shihet se mosmarrëveshja mes pushtetit dhe opozitës për momentin është vetëm për hir të zgjedhjeve partiake – politike.

Zgjedhjet, thotë ai, nuk u përshtaten interesave të qytetarëve. Qëndrimi i tij është se nga java e ardhshme duhet të zyrtarizohet procesi i konsultimeve dhe në vend që të zhvillohet “në korridore” në Kuvend, të ketë debate publike në të cilat do të përfshihen ekspertë dhe politikanë.

– Do të ketë zgjedhje 5 muaj më herët apo më vonë do të thotë pak për qytetarët. Do të thotë më shumë për llogaritjet partiake. Mendimi im është që nga 1 janari të nisim debate formale në opinion që duhet të inkurajojnë para së gjithash komisionet në Kuvend, tha Osmani, duke shtuar se ka hapësirë ​​për të gjetur një gjuhë të përbashkët për shqetësimet që ka opozita ndaj procesit.