Gjermania refuzon Poloninë për dëmshpërblimet e Luftës së Dytë Botërore – Klan Macedonia

Gjermania ka kundërshtuar kërkesën e fundit të qeverisë nacionaliste të Polonisë për dëmshpërblime të mëdha nga Lufta e Dytë Botërore, duke iu përgjigjur ndaj një note diplomatike se çështja ishte mbyllur, tha ministria e jashtme në Varshavë.

Një zëdhënës i ministrisë së jashtme gjermane tha se i ishte përgjigjur një letre të dërguar nga Polonia mbi këtë temë në tetor dhe nuk komentoi për përmbajtjen e korrespondencës diplomatike.

Polonia vlerëson humbjet e saj të Luftës së Dytë Botërore të shkaktuara nga Gjermania në vlerë prej 1.4 trilion dollarë dhe ka kërkuar dëmshpërblime, por Berlini ka thënë vazhdimisht se të gjitha pretendimet financiare që lidhen me luftën janë zgjidhur.

“Kjo përgjigje, për ta përmbledhur, tregon një qëndrim absolutisht mosrespektues ndaj Polonisë dhe polakëve,” tha Arkadiusz Mularczyk, zëvendësministri i Jashtëm i Polonisë, në një intervistë për Agjencinë Polake të Shtypit, raporton CNN.

Kur u pyet për dialogun e mëtejshëm me Gjermaninë në lidhje me kompensimin, Mularczyk tha se ai do të vazhdojë “përmes organizatave ndërkombëtare”.

Rreth gjashtë milionë polakë, përfshirë tre milionë hebrenj polakë, u vranë gjatë luftës dhe Varshava u rrafshua me tokë pas një kryengritjeje të vitit 1944, ku vdiqën rreth 200,000 civilë

Në vitin 1953, udhëheqësit e atëhershëm komunistë të Polonisë hoqën dorë nga të gjitha pretendimet për dëmshpërblimet e luftës nën presionin e Bashkimit Sovjetik, i cili donte ta çlironte Gjermaninë Lindore.

Partia nacionaliste e Polonisë (PiS) thotë se marrëveshja është e pavlefshme, sepse Polonia nuk ishte në gjendje të negocionte kompensimin e drejtë. Ajo ka ringjallur thirrjet për kompensim që kur mori pushtetin në vitin 2015 dhe e ka bërë promovimin e viktimave të Polonisë gjatë kohës së luftës një pikë qendrore të apelit të saj ndaj nacionalizmit.

Qëndrimi luftarak ndaj Gjermanisë, i përdorur shpesh nga PiS për të mobilizuar zonën e tij elektorale, ka tensionuar marrëdhëniet me Berlinin.