Parlamenti Europian voton të enjten për vizat – Klan Macedonia

Komiteti për çështjet e brendshme pritet të hapë dritën jeshile

Komiteti për çështjet e brendshme e ka renditur procedurën e miratimit të propozimit për heqjen e vizave për shtetasit kosovarë në mbledhjen që do të zhvilloje me datë 12 Janar.

Pas votimit në PE, do të jenë ambasadorët e BE-së dhe Këshillit të Ministrave të Brendshëm Europian që do ta ratifikojnë këtë vendim me shumicë të thjeshtë votash.

Sipas propozimit të hyrja në fuqi e vendimit për liberalizimin e vizave shengen për qytetarët e Kosovës do të jetë në kohën kur të jetë funksional sistemi i udhëtimit ETIAS, por jo më vonë se më 1 Janar të vitit 2024″.

Kjo datë ishte kërkesë e Spanjës, njërit prej pesë vendeve të BE-së që nuk e njeh ende pavarësinë e Kosovës. ETIAS është një sistem digjital që synon të bëjë evidentimin e vizitorëve që hyjnë nga jashtë BE-së në zonën Schengen.

Ky sistem është dashur të nisë së funksionuar në vitin 2022, por data është shtyrë disa herë dhe tani si afat përmendet nëntori i vitit 2023.

Klan News