Rusia merr hua rekord prej 56 miliardë dollarësh! – Klan Macedonia

Deficiti buxhetor i Rusisë u zgjerua për të arritur nivele rekord në dhjetor pasi sanksionet goditën të ardhurat nga eksporti i naftës dhe Vladimir Putin u detyrua të shpenzonte më shumë për pushtimin e tij në Ukrainë.

Hendeku fiskal arriti një rekord prej 3.9 trilion rubla (56 miliardë dollarë) muajin e kaluar, sipas llogaritjeve të Bloomberg bazuar në të dhënat paraprake të qeverisë të publikuara të martën. Kjo e solli mungesën e plotë të vitit në rreth 3.3 trilion rubla, duke përmbysur një tepricë në 11 muajt e vitit.

Ministri i Financave Anton Siluanov konfirmoi më vonë shifrën e vitit të plotë, që ai tha se arrinte në 2.3 % të produktit të brendshëm bruto, në komentet televizive në një mbledhje qeverie. Të dhënat paraprake treguan se shpenzimet për vitin ishin më shumë se një të tretën në krahasim me parashikimet e paraluftës.

Përpara se Rusia të fillonte pushtimin e saj më 24 shkurt të vitit të kaluar, ajo kishte synuar një suficit të buxhetit të shtetit prej 1 % të PBB-së për vitin 2022. Kohët e fundit në shtator të vitit të kaluar, zoti Putin parashikonte një tepricë prej rreth gjysmë trilion rubla.

Shpenzimet qeveritare në Rusi janë shumë sezonale, me rritje të mëdha që vijnë shpesh në fund të vitit, duke zgjeruar deficitin. Të ardhurat nga çmimet e larta për eksportet e naftës, gazit dhe mallrave të tjera në gjysmën e parë ndihmuan në kompensimin e rritjes së shpenzimeve, por kjo tendencë tani po ndryshon.

Çmimet për naftën ruse ranë pasi vendet e G7 vendosën një kufi që synonte të kufizonte të ardhurat e Kremlinit. Siluanov pranoi në fund të muajit të kaluar se kufiri perëndimor i çmimeve mund të zgjerojë deficitin buxhetor këtë vit.

Qeveria e Putin tashmë ka filluar të zvogëlojë ose vonojë shpenzimet e joluftës dhe po diskuton taksat më të larta për disa kompani të mëdha për të ndihmuar në mbulimin e mungesës. Rusia është detyruar të tërheqë fondin e saj të ditëve me shi dhe të marrë shumë hua në ankandet e borxhit të brendshëm muajt e fundit, pasi ajo devijon më shumë fonde drejt sigurisë dhe mbrojtjes.

Pavarësisht presioneve, pozicioni fiskal i Rusisë mbetet i fortë, falë viteve të politikave strikte që çuan në pushtimin. Deficiti këtë vit parashikohet në 2 për qind të prodhimit të brendshëm bruto, në përputhje me nivelin e vitit 2022. Por parashikimi i monedhës bazohet në një çmim të naftës prej 70 dollarë për fuçi, rreth 20 dollarë mbi nivelet e parë në dhjetor.

Nëse çmimet e naftës së papërpunuar ruse mbeten në nivelin e dhjetorit, të ardhurat do të bien rreth 2.4 trilion rubla, ose 1.6 % e PBB-së, nën objektivin këtë vit, sipas Alexander Isakov, ekonomist në Bloomberg Economics.

SCAN