Monitorimi i aktivitetit ushtarak rus, NATO dërgon avionë në Rumani – Klan Macedonia

NATO do të vendosë avionë vëzhgimi të Sistemit të Paralajmërimit dhe Kontrollit Ajror (AWACS) në Bukuresht të Rumanisë.

Avionët parashihet të mbërrijnë atje më 17 janar dhe do të mbështesin praninë e përforcuar të Aleancës në rajon dhe do të monitorojnë aktivitetin ushtarak rus, njofton Klankosova.tv.

“Ndërsa lufta e paligjshme e Rusisë në Ukrainë vazhdon të kërcënojë paqen dhe sigurinë në Evropë, nuk duhet të ketë asnjë dyshim për vendosmërinë e NATO-s për të mbrojtur dhe mbrojtur çdo centimetër të territorit aleat,” tha zëdhënësja e NATO-s Oana Lungescu.

“AWACS-ët tanë mund të zbulojnë aeroplanë qindra kilometra larg, duke i bërë ata një aftësi kyçe për parandalimin dhe qëndrimin mbrojtës të NATO-s. Falenderoj Rumaninë për pritjen e avionit, gjë që jep një kontribut të rëndësishëm në paralajmërimin tonë të hershëm,” shtoi ajo.

Në përgjigje të luftës së Rusisë në Ukrainë, NATO që nga shkurti i vitit 2022, këta avionë kanë kryer patrulla të rregullta mbi Evropën Lindore dhe rajonin e Detit Baltik për të gjurmuar avionët luftarakë rusë pranë kufijve të NATO-s.