Si me një shitje të juanit kinez, Rusia po nis ndërhyrjen në forex-in e vitit 2023?! – Klan Macedonia

Rusia tha se do të rifillojë ndërhyrjet në valutë të huaj me shitjen e juanit nga e premtja, duke nënvizuar rëndësinë në rritje të monedhës së Kinës në përpjekjet e Moskës për të siguruar stabilitet ekonomik mes sanksioneve perëndimore.

Pasi Perëndimi vendosi sanksionet më të rënda në historinë moderne për luftën në Ukrainë, ekonomia ruse ka treguar një qëndrueshmëri të jashtëzakonshme, por prodhuesi më i madh në botë i burimeve natyrore tani po kthehet gjithnjë e më shumë drejt Kinës.

Studentët kinezë janë dyndur në universitetet ruse, gjuha mandarin po zbukuron shenjat në pikat turistike të Moskës së bashku me anglishten dhe rusishten, dhe presidenti Vladimir Putin ka shpallur një partneritet “pa kufij” me Presidentin Xi Jinping.

Ministria e financave e Rusisë, e cila së bashku me bankën qendrore udhëhoqi reagimin ekonomik të Moskës ndaj sanksioneve, tha se do të shesë 54.5 miliardë rubla (798 milionë dollarë) në valutë të huaj nga 13 janari, mes të ardhurave më të ulëta nga nafta dhe gazi.

“Për të rritur stabilitetin dhe parashikueshmërinë e kushteve të brendshme ekonomike, si dhe për të reduktuar ndikimin e kushteve të paqëndrueshme të tregut të energjisë në ekonominë ruse dhe financat publike, Ministria e Financave do të rifillojë operacionet për blerjen/shitjen e aktiveve likuide.” tha ministria.

Buxheti i Rusisë për vitin 2023 bazohet në një çmim të përzierjes Urale prej rreth 70.1 dollarë për fuçi, megjithëse përzierja kryesore e Rusisë aktualisht po tregtohet me nën 50 dollarë për fuçi. GDP nominale ruse ka të ngjarë të jetë 2.14 trilion dollarë këtë vit, niveli më i lartë që nga viti 2013, sipas Fondit Monetar Ndërkombëtar.

Në Rusi, ku dollari amerikan ishte mbret për vite pas rënies së Bashkimit Sovjetik në 1991, juani i Kinës, ose renminbi, është bërë një lojtar kryesor në Moskë që nga vendosja e sanksioneve perëndimore. Pjesa e saj në tregun e monedhës arriti në 48% në nëntor, tha MOEX Group muajin e kaluar, nga më pak se 1% në fillim të 2022.

Banka qendrore ruse tha se do të kryente transaksione me forex në tregun e juanëve të Bursës së Moskës – juan-rubla për shlyerje nesër. “Për të minimizuar ndikimin e këtyre operacioneve në dinamikën e kursit të këmbimit, Banka e Rusisë do të blejë (shesë) valutë të huaj në treg në mënyrë të barabartë gjatë çdo dite tregtimi të muajit,” tha banka.

/ SCAN