Popullsia e Kinës pëson rënie për herë të parë që nga viti 1960! – Klan Macedonia

Popullsia e Kinës ka shënuar rënie në vitin 2022, tha të martën Byroja Kombëtare e Statistikave. Rënia ishte e para që nga fillimi i viteve 1960, sipas Yi Fuxian, një kritik i politikës së Kinës për të pasurit vetëm një fëmijë dhe autor i librit “Vendi i madh me një fole boshe”.

Popullsia e Kinës kontinentale, duke përjashtuar të huajt, ra me 850,000 njerëz në vitin 2022 në 1.41 miliardë, tha byroja e statistikave. Vendi raportoi 9.56 milionë lindje dhe 10.41 milionë vdekje për vitin 2022. Përqindja e popullsisë së moshës 16 deri në 59 vjeç u ul në 62%, nga 62.5% një vit më parë.

“Tkurrja e popullsisë totale pasqyron ndikimin e pandemisë dhe rënien ekonomike të lidhur me kërkesën për fertilitet,” tha Yue Su, ekonomisti kryesor, Njësia e Inteligjencës Ekonomike, në një shënim. Ajo tha se Kina mund të shohë një kthim afatshkurtër në rritjen e popullsisë pas uljes së ndikimit të pandemisë.

“Megjithë ndikimin negativ të zvogëlimit të madhësisë së popullsisë në potencialin afatgjatë të rritjes së Kinës, ne rekomandojmë kompanitë të shikojnë mundësitë e ngulitura në strukturën e popullsisë,” tha ajo. “Përmasat më të vogla të familjes do të nxisin transformimin dhe përmirësimin e konsumit. “Ekonomia e argjendtë” e lidhur me tendencat e plakjes do të jetë një tjetër pikë rritjeje.”

Kina tha se 65.22% e popullsisë së saj jetonte në zona urbane vitin e kaluar, nga 64.72% një vit më parë. Rreth 83% e popullsisë së SHBA-së jetonte në zona urbane që nga viti 2021, sipas Bankës Botërore.

Në vitin 2021, popullsia e Kinës u rrit me rritjen më të ngadaltë të regjistruar. Popullsia e Kinës kontinentale, duke përjashtuar të huajt, u rrit me 480,000 në 1.41 miliardë njerëz në fund të vitit 2021, sipas Byrosë Kombëtare të Statistikave.

Lindjet e reja në kontinent ranë me 13% në vitin 2021 në 10.62 milionë foshnja, treguan të dhënat. Në vitin 2020, lindjet e reja ranë me 22%, sipas të dhënave.

Më vete gjatë fundjavës, autoritetet kineze shëndetësore zbuluan rreth 60,000 vdekje të lidhura me Covid në spitalet kineze midis 8 dhjetorit 2022 dhe 12 janarit 2023. Shumica ishin qytetarë të moshuar dhe mosha mesatare e vdekjes ishte 80.3 vjeç, thanë autoritetet.

/ SCAN