SHBA padit Google-n

Ministria Amerikane e Drejtësisë ka ngritur një tjetër padi kundër Google, me pretendimin se po përpiqet të vendosë një monopol në tregun e reklamave dixhitale. Ministria njoftoi se ka ngritur një padi kundër gjigantit të internetit në gjykatën shtetërore të Virxhinias për “monopolizimin e produkteve të shumta në fushën e teknologjisë së reklamave dixhitale”.

Google përdori metoda që ishin të paligjshme, shkeli ligjet e konkurrencës dhe u përpoq të shtypte konkurrencën për të eliminuar kërcënimet që mund të kërcënonin pozicionin e saj dominues në tregun e teknologjisë së reklamave dixhitale, shpjegoi Prokurori i Përgjithshëm Merrick Garland.

Kompania kufizoi konkurrencën e barabartë të tregut duke blerë konkurrentë dhe duke kërkuar nga botuesit e faqeve të internetit të miratojnë mjetet e saj, shpjegoi ministria. Për këtë arsye, në padi, ndër të tjera, ata kërkuan që njësia e reklamimit të Google të ndahej në njësi më të vogla biznesi.

Ministria ka ngritur tashmë një padi kundër gjigantit të internetit në vitin 2020, duke pretenduar se po përpiqet të ndërtojë një pozicion monopol në tregun e reklamave të shfletuesve. Seanca për atë rast është caktuar për në shtator.