Bota përkujton Ditën Ndërkombëtare të Përkujtimit të Holokaustit

27 janari është Dita Ndërkombëtare e Përkujtimit të Holokaustit.

Data u zgjodh sepse shënon ditën në 1945 kur Aushvici, kampi më i madh i përqendrimit dhe vdekjes në Gjermaninë naziste, u çlirua nga trupat sovjetike, duke zbuluar tmerret brenda.

Kombet e Bashkuara po e shënojnë këtë ditë me një ngjarje që do të transmetohet drejtpërdrejt. Sipas History.com, trupat sovjetike mendonin se kampi në Poloninë jugore ishte bosh.

“Aushvici në fillim dukej i qetë dhe i shkretë, ushtarët shpejt e kuptuan se ishte plot me njerëz – mijëra prej tyre, të lënë të vdisnin nga rojet e ushtarëve gjermanë që u larguan nga kampet pasi u përpoqën të mbulonin krimet e tyre.

Gjashtë milionë hebrenj u vranë sistematikisht nga nazistët në Luftën e Dytë Botërore

Grupet e tjera etnike ishin gjithashtu në shënjestër, sipas Këshillit të Evropës, për shkak të “inferioritetit të tyre të perceptuar racor dhe biologjik”.

Midis tyre kishte romë, persona me aftësi të kufizuara, të burgosur lufte sovjetike dhe homoseksualë.