Martin Shkreli i kthehet biznesit – ‘Shqiptari më i urryer në SHBA’ nis firmë softuerësh dhe FTC ka pyetje – Klan Macedonia

Më pak se një vit pasi u lirua nga burgu, Martin Shkreli është kthyer në librat e këqij të rregullatorëve.

Komisioni Federal i Tregtisë (FTC) i ka kërkuar një gjyqtari federal që të mbajë Shkrelin në  vëzhgim “për t’i dhënë agjencisë informacionin e nevojshëm për të përcaktuar nëse ai po shkel një urdhër të mëparshëm nga gjyqtari që e ndalonte atë të punonte në industrinë farmaceutike për jetë”.

“Vëllai farmaceutik”, i cili u bë ‘lakmitar’ kur kompania e tij Turing Pharmaceutical rriti çmimin e një ilaçi kritik mbi 5,000% në 2016, njoftoi në korrik se po punonte në një “platformë të zbulimit të ilaçeve Web3”.

FTC tha se është duke ndjekur Shkrelin për muaj të tërë për të vlerësuar nëse sipërmarrja e teknologjisë shkel apo jo në botën e farmaceutikës. Por ai thjesht nuk do të ulet me ta.

“Dështimi i Martin Shkrelit për të respektuar urdhrin e gjykatës tregon një shpërfillje të qartë të ligjit,” tha Holly Vedova, drejtore e Byrosë së Konkurrencës në FTC. “FTC nuk do të hezitojë të vendosë të gjithë fushën e autoriteteve të saj për të mundësuar një hetim gjithëpërfshirës për çdo sjellje të keqe të mundshme.”

Brianne Murphy, një avokate e Shkrelit, tha se “ky është një keqkuptim me FTC”, duke shtuar se Druglike është një firmë softuerësh, jo një kompani ilaçesh.

Një histori e shkurtër e ndalimit të farmacive të Martin Shkrelit

Gusht 2017: Një juri federale e gjen Shkrelin fajtor për dy akuza për mashtrim të letrave me vlerë dhe një akuzë për komplot për të kryer mashtrime me letrat me vlerë.

Shtator 2017: Bonoja prej 5 milionë dollarësh e Shkrelit revokohet pasi ai ofron një shpërblim prej 5,000 dollarësh në një postim në Facebook duke kërkuar flokët e Hillary Clinton për mbi 70,000 ndjekësit e tij dhe ai dërgohet në burg.

Mars 2018: Shkreli dënohet me shtatë vjet burg.

Janar 2020: FTC dhe zbatuesit e shtetit nisin një rast kundër Shkrelit, një tjetër ekzekutiv individual, dhe kompanive që ata themeluan, Vyera Pharmaceuticals dhe Phoenixus AG, për rritjen e çmimit të Daraprim-it – trajtimi standard për një infeksion parazitar të rrallë, potencialisht fatal e njohur si toksoplazmozë – nga 17,50 dollarë për tabletë në 750 dollarë për tabletë.

Janar 2022: Gjyqtarja e Gjykatës së Qarkut të SHBA Denise Cote e mbajti Shkrelin përgjegjës për pretendimet antitrust të paraqitura nga FTC dhe zbatuesit e shtetit, duke thënë se sjellja e tij ishte “e frikshme, e qëllimshme, e përsëritur, afatgjatë dhe përfundimisht e rrezikshme”. Gjykata vendos një ndalim të përjetshëm ndaj Shkrelit që merr pjesë në industrinë farmaceutike dhe e gjobit atë me 64.6 milionë dollarë si shpërdorim.

Maj 2022: Shkreli lirohet herët nga burgu – data fillestare e lirimit ishte shtator 2022 – dhe transferohet në izolim në komunitet.

Korrik 2022: Shkreli shpall sipërmarrjen e tij të re, një “platformë softuerike për zbulimin e ilaçit Web3” të quajtur Druglike. Kompania po ndërton një rrjet të decentralizuar informatikë që do të “heqë barrierat për zbulimin e ilaçeve në fazat e hershme, do të rrisë inovacionin dhe do të lejojë një grup më të gjerë kontribuesish të ndajnë shpërblimet”, thuhet në njoftimin për shtyp.

Tetor 2022: FTC kërkon raportimin e pajtueshmërisë së urdhrit dhe dispozitën e aksesit në informacion.

Çfarë kërkon FTC nga Shkreli

Sipas dosjes së saj në gjykatë, FTC po kërkon:

Një raport plotësues i plotë i pajtueshmërisë me të gjithë dokumentacionin e nevojshëm brenda 10 ditëve nga vendimi i gjykatës

Qasje në të gjitha dokumentet e kërkuara në letrën e tyre të tetorit 2022 brenda 14 ditëve nga vendimi i gjykatës

Një intervistë ulur me Shkrelin brenda 21 ditëve nga vendimi i gjykatës

SCAN

Nëse je pranë një vendi ngjarje, ke fotogorafi apo video, atëherë ti raporto. Na shkruaj në klanmacedonia@gmail.com
TI RAPORTON!