Makron-Pendarovskit: Marrëveshja me Fronteksin ëshë dëshmi se në BE respektohet gjuha dhe identiteti maqedonas

Presidenti francez Emanuel Makron i ka dërguar letër kreut të shtetit maqedonas Stevo Pendarovski, në të cilën i shpreh përgëzimet dhe mbështetjen për progresin e arritur në rrugën e integrimeve evropiane në vitin e fundit. Makron e uroi Pendarovskin edhe për mbajtjen e konferencës së parë ndërqeveritare për anëtarësimin e vendit në BE, duke theksuar se me marrëveshjen e arritur me Bullgarinë, identiteti maqedonas respektohet plotësisht, siç dëshmohet nga marrëveshja e Fronteks.

Në letrën, në të cilën ai kishte pasqyrë “360 gradë”, Makron përkujton praninë e Francës në të gjitha momentet kyçe të historisë së Maqedonisë nga periudha e vendosjes së marrëdhënieve diplomatike mes dy vendeve e deri më sot.

“Faleminderit për letrën tuaj pas takimit tonë në Londër. E shfrytëzoj rastin t’ju dërgoj urimet e mia më të sinqerta për ju dhe vendin tuaj dhe t’i uroj Maqedonisë së Veriut një vit të harmonisë dhe progresit të mëtejshëm në rrugën e saj evropiane. Që nga vendosja e marrëdhënieve diplomatike mes dy vendeve tona tridhjetë vjet më parë, Franca ka qenë gjithmonë e pranishme në momentet kyçe të historisë suaj: nëpërmjet Robert Badenter, i cili mori pjesë në hartimin e Kushtetutës suaj, me punën e diplomatëve dhe ushtarëve francezë që ndihmuan në parandalimin Shpërthimi i luftës civile në fillim të viteve 2000 dhe ndihma në përfundimin e Marrëveshjes së Ohrit dhe së fundi, në zgjidhjen e kontestit tuaj me Bullgarinë”, thuhet në letrën e Makronit drejtuar presidentit Pendarovski.

Ai e përgëzoi Pendarovskin për mbajtjen e konferencës së parë ndërqeveritare për anëtarësimin e vendit në BE, duke theksuar se me marrëveshjen e arritur me Bullgarinë, identiteti maqedonas respektohet plotësisht, siç dëshmohet nga marrëveshja e Fronteksit.

“Ju përgëzoj për progresin e arritur në vitin e kaluar. Mbajtja e konferencës së parë ndërqeveritare të anëtarësimit më 19 korrik ishte një hap i madh për Maqedoninë e Veriut. E mirëpres edhe nënshkrimin më 26 tetor të marrëveshjes së Frontex me Bashkimin Evropian, e cila e njeh gjuhën maqedonase, e përmendur pa vërejtje, që tregon se propozimi i arritur kompromisi respekton plotësisht karakterin unitar të identitetit maqedonas. Ju mund të mbështeteni në përkrahjen time të plotë dhe të vazhdueshme gjatë negociatave të anëtarësimit. Do të jem i lumtur të vij në Maqedoninë e Veriut së shpejti, sapo ta lejojë agjenda, në një datë që bashkërisht do ta përcaktojmë si të përshtatshme në agjendën politike”, shkroi presidenti francez në një letër drejtuar kolegut të tij maqedonas.