Osmani-Popesku: Mbështetje nga OSBE për përpjekjet e zgjidhjes së situatës në Transnistri

Kryesuesi i OSBE-së, ministri Bujar Osmani, gjatë vizitës zyrtare në Moldavi, ka takuar zëvendëskryeministrin moldav dhe ministrin e Punëve të Jashtme dhe Integrimeve Evropiane, Niku Popesku. Ai, në cilësinë e kryesuesit të organizatës më të madhe rajonale të sigurisë në botë, theksoi rëndësinë e misioneve të OSBE-së në terren dhe ndikimin e tyre të drejtpërdrejtë në jetën e njerëzve dhe shprehu mirënjohjen për mbështetjen që Moldavia u ka dhënë refugjatëve ukrainas.

“Agresioni ushtarak i Rusisë kundër Ukrainës ka pasur ndikim në vendin tuaj dhe ka shkaktuar vështirësi të mëdha sigurie, politike, ekonomike dhe sociale. Qëndrueshmëria dhe zemërgjerësia e popullit moldav më bënë përshtypje jo vetëm mua, por edhe shumë të tjerëve në rajonin e OSBE-së. Kur ishte më e nevojshme, ju dhatë një mbështetje të pabesueshme për qindra mijëra refugjatë ukrainas, për çka unë personalisht, si dhe e gjithë Organizata jonë, ju jemi shumë mirënjohës”, theksoi Osmani.

Osmani prezencën e tij në Moldavi e cilësoi si sinjal të qartë për mbështetjen e presidencës së Maqedonisë së Veriut me OSBE-në, në drejtim të zgjidhjes së sfidave me të cilat po përballet Moldavia, veçanërisht për procesin e zgjidhjes së Transnistrisë.

“Si kryesues, ne synojmë një zgjidhje paqësore, gjithëpërfshirëse dhe të qëndrueshme të konfliktit në Transnistria. Çdo rezolutë në të ardhmen duhet të bazohet në sovranitetin dhe integritetin territorial të Republikës së Moldavisë brenda kufijve të saj të njohur ndërkombëtarisht dhe statusit special për Transnistrinë”, tha Osmani.

Ai vuri në dukje se Organizata është e vetëdijshme për pasojat që shkaktoi agresioni ushtarak kundër Ukrainës në procesin e zgjidhjes së Transnistrisë dhe theksoi edhe një herë se puna në formatin 5+2, që aktualisht është pezull, mbetet i vetmi format formal për zgjidhjen e konfliktit.

“Ne do të qëndrojmë prapa çdo përpjekjeje që jep moment pozitiv për të mbështetur zbatimin e plotë të masave të dakorduara më parë dhe identifikimin e fushave të reja për marrëveshje”, tha Osmani.

Ai gjithashtu theksoi se Misioni i OSBE-së në Moldavi duhet të vazhdojë të ndërmjetësojë në takimet dhe grupet e punës 1+1, por edhe të mbështesë përpjekjet për ndërtimin e besimit, duke theksuar mbështetjen e tij për punën e tij.

“Misioni i OSBE-së në Moldavi ka një histori të gjatë dhe rezultate shumë të suksesshme në këtë drejtim, për të cilat ne të gjithë duhet të jemi krenarë. Dje u takova me partnerë të ndryshëm të projektit, duke konfirmuar mbështetjen tonë të fuqishme për vazhdimin e rregullt të mandatit aktual të Misionit në mënyrë që ai të vazhdojë të kryejë punën e tij të rëndësishme që njihet nga populli”, theksoi Osmani.

Osmani përkujtoi se motoja e kryesimit të Maqedonisë së Veriut me OSBE-në është “Fjala është për njerëzit” dhe theksoi se qëllimi i tij nën këtë moto është të bëjë shumë, si për Organizatën ashtu edhe për njerëzit që kanë nevojë për ndihmë. Ai theksoi se përpiqet të forcojë bashkëpunimin dhe të promovojë paqen dhe stabilitetin në të gjithë rajonin e OSBE-së.