Klubi bullgar “Car Boris” do të ndryshojë emrin, ndërsa Klubi “Vanço Mihailov” do të padisë

Përfaqësuesit e shoqatave bullgare në Republikën e Maqedonisë së Veriut sot do të takohen me shefin e diplomacisë maqedonase, Bujar Osmani, njofton bild.mk .

Takimi është me kërkesë të Osmanit dhe mbahet një ditë para skadimit të afatit ligjor për riregjistrimin e shoqatave, emrat e të cilëve konsiderohen ofendues dhe provokim që shkakton tensione mes Shkupit dhe Sofjes.

Klubet bullgare janë të detyruara të kërkojnë riregjistrim ose ju kërcënohet ç’regjistrimi. Klubi “Car Boris III” nga Ohri tashmë ka aplikuar në Regjistrin Qendror dhe kërkesa e tyre është në proces. Ky nuk është rasti me klubin bullgar në Manastir “Vanço Mihailov”, i cili njofton se drejtësinë do ta kërkojë para gjykatës ndërkombëtare në Strasburg.

Për shoqatën “Vanço Mihailov” nga Manastiri nuk është paraqitur asnjë kërkesë për ndryshime në përputhje me ndryshimet e reja në Ligjin për shoqata dhe fondacione, thanë për DW nga Regjistri Qendror.

Njeriu i parë i klubit, Ljupço Gjorgievski, thotë për DW se nuk ka ndërmend ta ndërrojë emrin e klubit dhe do të përdorë të gjitha mjetet ligjore për të realizuar të drejtat e tyre dhe nëse është e nevojshme do të padisin edhe shtetin në Strasburg.

Nesër skadon afati tre mujor, në të cilin shoqatat bullgare duhet të respektojnë ndryshimet në Ligjin për shoqatat dhe fondacionet, sipas të cilit shoqatat e qytetarëve nuk mund të përdorin emra njerëzish në titujt e tyre që kanë të bëjnë me jotolerancë racore, fetare , etnike dhe të tjera, urrejtje, gjenocid, përhapje ose mbështetje të fashizmit, nazizmin, nacional-socializmin dhe Rajhun e Tretë.

Ndryshimet në Ligjin për Shoqatat dhe Fondacionet kanë hyrë në fuqi më 16 nëntor. Nëse shoqatat që kanë emra që bien ndesh me dispozitat e ligjit, nuk i respektojnë ndryshimet e ligjit, pra nëse nuk pranojnë të riemërtohen, Ministri i Drejtësisë duhet të marrë vendim për mosrespektim brenda katër muajve nga data e hyrjes në fuqi të ligjit (deri më 16 mars), pas opinionit paraprak negativ nga Komisioni për përdorimin e emrave dhe mbi këtë bazë Regjistri Qendror duhet t’i fshijë ato.

Klubi i Ohrit “Car Boris III” u hap vitin e kaluar në tetor, ndërsa gjatë hapjes pati protesta të qytetarëve të revoltuar. Menjëherë pas hapjes, klubi u qëllua me gurë dhe u qëllua, dhe autorët e këtyre sulmeve ende nuk janë zbuluar. Së fundmi në Ohër është rrahur sekretari i klubit Hristijan Pendikov, pas së cilës Bullgaria e ka evakuar menjëherë me aeroplan, ndërsa prokuroria e Ohrit në këtë rast ka ngritur akuza ndaj një personi për sulm në baza etnike.

Klubi i Manastirit “Vanço Mihailov” u hap vitin e kaluar në prill në prani të gjithë kryesisë shtetërore bullgare në krye me kryeministrin e atëhershëm Kiril Petkov. / bild.mk