Turqia shpjegon pse drita u shfaq në qiell gjatë tërmetit shkatërrues (VIDEO) – Klan Macedonia

Pasi Turqia u godit nga një tërmet shkatërrues në fillim të shkurtit, në internet u shfaqën video të dritave “mistike” që ndriçonin qiellin gjatë tërmetit.

Ndonëse në internet mund të gjenin shpjegime të ndryshme për këtë fenomen, të dominuara nga mendimet e kuazi analistëve dhe pseudoshkencëtarëve të shumtë, autoritetet turke shpjeguan se rrufeja, pra dritat, nuk përfaqësojnë ndonjë fenomen të pazakontë dhe se aty. është një arsye e qartë për gjithçka.

Drejtori i Agjencisë së Menaxhimit të Fatkeqësive dhe Emergjencave të Turqisë (AFAD), Orhan Tatar, e trajtoi këtë çështje gjatë një konference për shtyp dhe tha se fenomenet e ngjashme me rrufetë janë të zakonshme.

“Në një thellësi prej 8-9 kilometrash, korja e tokës thyhet përgjatë thyerjes dhe kjo thyerje ndodh përgjatë planit të fërkimit”, tha Tatar.

Për shkak të kësaj, shpjegon Tatari, është normale që një masë e dendur drite, e ngjashme me një goditje rrufeje, të formohet përgjatë vijës ku prishet ky defekt me një efekt kaq të madh fërkimi.

“Tërmeti shkaktoi shkatërrime të drejtpërdrejta në 10 provinca. Ne kemi llogaritur zonën e ndikimit prej 110 mijë kilometrash. “Kur vlerësojmë informacionin nga terreni, dimë se ka ndërtesa të dëmtuara në vendbanime të ndryshme, veçanërisht në provincat pranë epiqendrës së tërmetit”, shpjegoi Tatar.