Rritja më e madhe e pagave në dy dekada – Prodhuesi më i madh i automjeteve në botë pranon kërkesat e sindikatave! – Klan Macedonia

Toyota Motor Corp, prodhuesi më i madh i automjeteve në botë, tha se do të pranonte një kërkesë të sindikatës për rritjen më të madhe të pagës bazë në 20 vjet dhe një rritje në pagesat e bonusit, ndërsa Japonia po rrit thirrjet për bizneset për të rritur pagat.

Si një nga punëdhënësit më të mëdhenj të Japonisë, Toyota ka shërbyer prej kohësh si një kambanë e bisedimeve të pranverës së punës, të cilat janë në lëvizje të plotë në kompanitë e mëdha. Shumë prej tyre pritet të përfundojnë me shpejtësi ndërsa qeveria kërkon rritje të pagave për të mposhtur inflacionin për të lehtësuar barrën e konsumatorëve.

Presidenti i ardhshëm i prodhuesit të automjeteve Koji Sato tha se vendimi për të pranuar plotësisht kërkesat e sindikatës në raundin e parë të bisedimeve ishte menduar jo vetëm për Toyota-n, por “gjithashtu për industrinë në tërësi, dhe me shpresën se do të çojë në diskutime të sinqerta midis punës dhe menaxhimit në çdo kompani.”

Brenda disa orësh nga njoftimi i Toyota-s, rivalja Honda Motor Co Ltd tha se kishte rënë dakord me kërkesat e sindikatës për një rritje page prej 5%. Rritja mesatare e pagës bazë mujore prej 12,500 jen (92,70 dollarë) në Honda është kërcimi më i madh që nga të paktën viti 1990.

Toyota dhe federata e sindikatave që përfaqësojnë 357,000 punëtorë të grupit Toyota thanë se rritja e pagës bazë ishte më e madhja në dy dekada, megjithëse të dy refuzuan të publikonin përqindjen e rritjes. Me inflacionin që shkon në rreth 4% – niveli më i lartë në 40 vitet pas dekadave të deflacionit – Japonia është nën presion më të madh se kurrë më parë për të rritur pagat për të ringjallur konsumin.

Por me ekonominë në vështirësi, ajo shmangi recesionin në tremujorin e katërt, por u rrit shumë më pak se sa pritej, analistët thonë se rritja e pagave do të mbetet e kufizuar për firmat e mëdha, si Toyota. Kompanitë e vogla dhe të mesme, të cilat punësojnë shumicën e punëtorëve japonezë, do të luftojnë për të përballuar rritjen e pagave, thonë ata.

Toyota tha se rritja e saj e pagave do të zbatohej gjithashtu për punëtorët me kohë të pjesshme dhe punonjësit e vjetër me kontratë dhe se kishte rënë dakord me kërkesën e sindikatës për pagesa të bonusit të njëhershëm me vlerë 6.7 muaj paga.

Takaaki Sakagami, zëvendëssekretari i përgjithshëm i Federatës së Gjithë Sindikatës së Punëtorëve të Toyota-s, tha se sindikata ishte e kënaqur që ishte në gjendje të arrinte shpejt një marrëveshje me kompaninë.

Marrëveshja e pagave vjen pasi kryeministri Fumio Kishida ka rritur thirrjet ndaj drejtuesve të biznesit për të përshpejtuar rritjen e pagave, duke paralajmëruar për një kthim në stagflacion nëse rritja e pagave bie poshtë rritjes së shpejtë të çmimeve.

/ SCAN