Bullgaria nuk ka kushte të reja ndaj Maqedonisë së Veriut

Bullgaria nuk ka kushte të reja ndaj Maqedonisë së Veriut, njoftoi dje Ministria e Punëve të Jashtme të Bullgarisë në një deklaratë të publikuar në faqen zyrtare të ministrisë. Përkundrazi, siç thekson MPJ bullgare, Bullgaria sinqerisht dëshiron të shohë fqinjin e saj të përparojë drejt anëtarësimit të plotë, përmes sukseseve në procesin e reformave dhe përpjekjeve për të ndërtuar marrëdhënie të mira fqinjësore. “Ne presim hapin e parë në këtë rrugë, në përputhje me obligimet që Shkupi i nënshkroi në korrik të vitit 2022, hyrja në fuqi e ndryshimeve të Kushtetutës së Republikës së Maqedonisë së Veriut për të përfshirë qytetarët e saj që jetojnë në territorin e këtij vendi dhe janë pjesë e popujve të tjerë, si populli bullgar, sipas procedurave të brendshme, duke përfshirë një ligj kushtetues për zbatimin e tyre”, thuhet në njoftim.

Në kumtesë lidhur me pyetjet e shumta mediatike për thelbin e kompromisit evropian të vitit 2022 në rrugën e Republikës së Maqedonisë së Veriut drejt BE-së, Republika e Bullgarisë dëshiron të përsërisë këtë se Parimi bazë i së drejtës ndërkombëtare është Pacta sunt servanda. “Marrëveshjet duhet të zbatohen, qofshin ato shumëpalëshe apo dypalëshe. Dështimi për të zbatuar marrëveshjet e nënshkruara minon besimin, qëndrueshmërinë dhe parashikueshmërinë në marrëdhëniet ndërmjet shteteve dhe provokon hakmarrje. Nga miqtë tanë në Maqedoninë e Veriut gjithmonë kemi pritur përmbushje të ndërgjegjshme të të gjitha obligimeve të marra, e jo përpjekje për të interpretuar nëse procesi i integrimeve evropiane kërkon përmbushjen e tyre”, thuhet në qëndrimin zyrtar të MPJ-së bullgare.

Nga aty, shtojnë se rruga e Maqedonisë së Veriut drejt anëtarësimit në BE ka përcaktuar qartë parametra, ndërsa siç shtohet, është e papërgjegjshme dhe kundërproduktive të prishet marrëveshja e arritur me vështirësi dhe ekuilibri delikat me interpretime të gabuara që ndryshojnë nga kriteret e përcaktuara qartë. për këtë çështje nga Këshilli i BE-së. “Veçanërisht të rrezikshme janë përpjekjet për të paraqitur në mënyrë manipulative kushtet, të dakorduara më parë dhe të paraqitura në kompromisin e vitit 2022, si disa kërkesa të reja të Republikës së Bullgarisë”, thonë nga Ministria e Punëve të Jashtme bullgare.

Nga aty shtojnë se korniza e negociatave, e cila do t’i prezantohet Maqedonisë së Veriut pas përfundimit të fazës së hapjes së negociatave për anëtarësim, siç është rënë dakord nga Këshilli i BE-së, specifikisht përcakton parimet me të cilat rregullohen këto negociata. “Neni 5 thekson se progresi i vendit kandidat do të matet në veçanti sipas kërkesave të përcaktuara qartë, ndër të cilat janë kriteret e Kopenhagës, Procesi i Stabilizim Asociimit dhe  përkushtimi i Maqedonisë së Veriut për marrëdhënie të mira fqinjësore dhe bashkëpunim më të ngushtë rajonal, duke përfshirë arritjen e rezultateve të prekshme dhe zbatimin në mirëbesim të marrëveshjeve dypalëshe, duke përfshirë Marrëveshjen për fqinjësi të mirë nga viti 2017, si dhe rishikimet vjetore dhe masat për zbatimin efektiv të saj sipas nenit 12 të saj”, qëndrimi i shteteve të MPJ-së bullgare. /koha/